“Mitä hyötyä mulle on verkkokaupasta?” on tarkka siteeraus erään ravintoloitsijan suusta tulleesta kysymyksestä erään myyntipuhelun aikana. Myönnän avoimesti, että ensimmäinen reaktioni oli ylimielinen hymähdys ravintoloitsijan yksinkertaisuudelle; Miten se nyt ei voi ymmärtää verkkokaupan hienoutta? Kuinka se voi kyseenalaistaa näin itsestäänselvää asiaa?” Nämä olivat ajatuksia, joita kävin läpi mielessäni välittömästi lauseen kuulemisen jälkeen.

 

Kuitenkin ravintoloitsijan lause jäi resonoimaan päähäni. Mistä johtui se tilanne, että ravintoloitsija ei nähnyt arvoa meidän verkkokaupassa?

 

Ensimmäisenä minulle selvisi, että hänellä ei ollut tarpeeksi TODISTEITA siitä, että hänen asiakkaansa ostaisivat hänen palvelujaan verkkokaupasta. Hänellä oli jo lahjakorttikauppa verkossa ja ehkäpä sen menestys tai menestymättömyys indikoi jotain, mutta se ei voinut olla ainoa syy. Pitää olla myös muita syitä.

 

Mietittyäni asiaa tajusin, että olemme samassa tilanteessa kuin kuka tahansa yhden toimialan ostamisen digitalisoitumista tekevät yritykset. Olin itse ravintoloitsijana noin 15 vuotta sitten, kun digitaaliset pöytienvarausjärjestelmät tulivat Suomeen. Myyntimies tuli myymään minulle ratkaisuja, jotka olisivat auttaneet minua liiketoiminnassani, mutta vastasin EI. Muistan kuinka halusin pitää kiinni puhelimesta koska puhelimessa sain kuulla varaavan ihmisen äänen ja pystyin esittämään tarkentavia kysymyksiä tilanteen niin vaatiessa. Jälkeenpäin ajateltuna ajattelussani ei ollut mitään järkeä. Kaikki se aika minkä vietin puhelimessa varauksia vastaanottamassa keskellä kiireistä lounasaikaa oli aikaa poissa asiakaspalvelusta. Uskoisin, että kireys äänessäni kaiken kiireen keskellä ei todellakaan tuonut lisäarvoa tai positiivista mielikuvaa meidän ravintolasta.

 

Eli vanhat toimintatavat ovat itse asiassa se kaikista suurin este uusille innovaatioille ja uusille toimintatavoille. Ei riitä, että tuomme uusia ratkaisuja asiakkaille, vaan meidän pitää myös todistaa, että asiakkaat saavat lisäarvoa verkkokaupasta.

 

Mitkä asiat TODISTAVAT meidän väitettä kuluttajista, jotka haluavat ostaa ravintolapalveluja digitaalisesti? No ISOT tekevät sitä jo!

 

Hesburger:  “Sovellus on kasvattanut sekä myyntiä että keskimääräistä ostoskokoa.” https://www.vincit.fi/referenssit/hesburger

 

Kuulostaa hyvältä, vai kuinka? Digitaalinen ostaminen on nostanut sekä ostamista että keskiostoa. Onkohan parempia mittareita menestykselle olemassa? Toki Hesellä 250 000:n kanta-asiakkaan rekisteri auttoi applikaation lanseerauksessa….

 

http://www.pinchos.se perustaa koko liiketoimintansa vain digitaaliseen ostamiseen.

Kotipizzan No Pizza:lla on jo verkkokauppa, joka yllättäen on suunniteltu lisämyynnin generoimiseen 🙂 http://www.nopizza.rocks/webshop.html

 

Kysymys kuuluukin oikeasti jotenkin näin:

 

Mikä tekisi ravintola-alasta niin poikkeuksellisen, että kuluttajat eivät haluaisi ostaa ravintoloiden tuotteita verkosta?

 

Meidän mielestä ei mikään muu kuin saatavuus. On mahdotonta ostaa verkkokaupasta mikäli verkkokauppaa ei ole.