“Mitä hyötyä siitä on mulle, että tilaisin ruoat etukäteen ravintolaan?”

“Mä en kyllä halua tilata mitään ruokia etukäteen ravintolaan. Mä tykkään siitä, että saan valita mitä mä haluan siellä ravintolassa. Se on niinku osa sitä elämystä.”

“En mä tiedä mitä mä haluan syödä ravintolassa etukäteen. Enhän mä osaa edes suunnitella mun elämää siten, että tietäisin koska olisin menossa sinne ravintolaan.”

“Mä en kyllä halua muuttaa mun tapaa ostaa ja valita ravintolan ruokia.”

Nämä ovat lauseita kuluttajien suusta. Onneksi ne eivät edusta kaikkia kuluttajia, mutta noin karkeasti yleistäen näitä henkilöitä yhdistää muutamat tekijät. He ovat useammin yli 40-vuotiaita kuin alle, he ovat useammin miehiä kuin naisia ja he ovat hyvin päättäväisiä omissa mielipiteissään. Toisin sanoen minä kuulun ikäni ja sukupuoleni puolesta juuri tähän joukkoon!

Nämä mielipiteet ovat aiheuttaneet minulle paljon miettimistä. Mistä nämä mielipiteet johtuvat? Miksi tämä ko. kuluttajaryhmä on niin päättäväisesti meidän palvelua vastaan?

Pitkän aikaa pohdittuani asiaa olen todennut että kyseessä ei ole vain meidän palveluun liittyvä vastarinta ja vastustus, vaan kysymyksessä on ihmisen halu mukavuuteen ja status quo:n ylläpitoon. Olemassa olevien toimintatapojen muuttaminen vaatii aina ensin ajattelutavan muuttamista. Tämä taas vie ihmiseltä energiaa enemmän kuin vain olemassa olevien toimintatapojen ylläpito. On helpompaa toimia niin kuin on aina toiminut.

Me voisimme lannistua näistä kommenteista ja taantua tilanteeseen, jossa alamme syyttelemään ympäristöä asenteista ja muutosvastarinnasta.

“Meillä oli niin hyvä juttu Book&Orderilla, mutta kun kukaan ei ollut valmis muuttamaan toimintapoja, niin siitä ei tullut oikein mitään.”

Olen tavannut useita näitä entisiä start up-yrityksen perustajia viimeisen neljän vuoden aikana.

Ei. Me emme ajattele näin.

Meidän ajatus menee jotenkin seuraavanlaisesti:

Meistä ei ole ok vain ilmestyä ravintolaan ja olettaa, että ravintolalla on 30 ruokatuotetta valmiina minua varten, vaikka ostan niistä vain 1-3 tuotetta. Se nyt ei vaan ole reilua ravintolaa kohtaa. Meidän mielestä on reilua kertoa ja maksaa ravintolalle etukäteen ruoasta ja juomasta, jotta he voivat valmistautua paremmin minun saapumiseeni. He voivat vähentää hävikkiä, tehdä parempaa taloudellista tulosta ja antaa jopa minulle pieniä etuja esimerkiksi jos tilaan ruokani tavallista aikaisemmin. Se on reilua ja sitä kuuluisaa “win-winiä”, jossa molemmat voittavat.

“Hyvä. Hieno ja jalo ajatus. Miten oikein kuvittelette saavanne tuon muutoksen käytäntöön? Jengi ei nyt vaan ole valmis muuttumaan.”

Meidän suunnitelma on yksinkertainen:

Ensin meidän pitää mahdollistaa kuluttajille verkko-ostaminen. Tätä teemme parhaillaan. Neuvottelemme ravintoloiden kanssa meidän palvelun liittämisestä heidän verkkosivuille. Onneksi tableonline.fi uskoo meidän visioon ja on valmis tukemaan meitä vision toteuttamisessa.
Sitten meidän pitää löytää käyttäjiä, jotka jakavat meidän arvot ja filosofian. Tämä on se vaikeampi osuus. Tässä me tarvitsemme teidän kaikkien apua.

Minä nostan käden pystyyn virheen merkikisi. Olen ollut ja tietyissä asioissa olen edelleen se Minä-Mä-Mainitsinko itseni-tyyppi. Se on se helppo tie. Minä keskiöön ja ei kaikelle muutokselle.
Se ei vaan enään ole mahdollista.
Meidän pitää muuttaa maailmaa.
Se on meidän kaikkien vastuulla ja muutos lähtee AINA itsestä.

Lähde meidän messiin!

-Henry