Olen saarnannut jo vuoden verran siitä kuinka dynaaminen hinnoittelu tulee muuttamaan ravintola-alaa ja parantamaan sen kannattavuutta. Viime viikolla minulla oli tapaaminen, jonka jälkeen ymmärsin että asia ei ole niin yksinkertainen. “Devil is in the details.” Kuten sanonta menee englanniksi. Niin myös mitä tulee dynaamiseen hinnoitteluun. Ymmärsin, että väärin käytettynä dynaamisesta hinnoittelusta voi myös tulla tuomion airue jos nyt ei koko teollisuudelle niin ainakin usealle ravintolalle. Ajattelin kirjoittaa aiheeseen liittyen pienen oppaan ravintoloille jotka harkitsevat verkossa myymistä ja dynaamista hinnoittelua.

Omista itse mahdollisimman paljon arvoketjusta!
Dynaaminen hinnoittelu tarkoittaa alennuksia! Siitähän siinä on kysymys. Hinnoittelulla vaikutamme volyymiin joka kasvaa ja sitä kautta voimme myydä edullisemmin koska kokonaiskannattavuus kasvaa ja luomme itsellemme enemmän myyntimahdollisuuksia. Koska kuitenkin kysymyksessä on hintajoustosta on erittäin tärkeää että ravintola pitää työkalut ja katteen mahdollisimman paljon itsellään. Mieti tarkkaan onko DiscoEats, Offerilla tyyppiset alustat kannattavia kanavia teille.

Kohdista. Kohdista.Kohdista.
Tyhjä tuoli ilman maksavaa asiakasta ei tuo ravintolalle liikevaihtoa. Toisaalta ravintolan täyttäminen viikonloppuisin tai lounasaikaan tarjouksilla ei kuulosta hyvältä ajatukselta. Dynaamisen hinnoittelun pitää auttaa kokonaisliikevaihdon kasvattamisessa. Otetaan esimerkki. Ravintola aukeaa klo 17 illalla klo 19 alkaen paikka on täynnä. Ravintolassa on 40 asiakaspaikkaa ja keskilasku on 70€/hlö ja ravintola on auki 20 päivää kuukaudessa.
Eli liikevaihtoa tulee 56.000€ kuukaudessa. Jos ravintola saa kohdistetulla kampanjoinnilla 4 maksavaaasiakasta tyhjiin hetkiin eli klo 17 ja 20.30 a 40€ keskilaskulla tarkoittaa se 3.200€ liikevaihtoa lisää hetkistä jolloin liikevaihto oli 0€ Tämä siis vain 4 asiakasta/ilta ja liikevaihto kasvoi 5,7% Mitäs jos niitä asiakkaita tulisikin 8/ilta…..

Omista oma markkinointisi.
Ravintolan on hyvä keskittyä ydinosaamiseen. Markkinointi ei välttämättä ole osa sitä ydinosaamista. Tästä huolimatta mieti seuraavia asioita.
Kuka omistaa tiedon meidän asiakkaista? Vastauksen pitää aina olla: Me itse.
Mitä toimenpiteitä teette aktiivisesti jolla kehitätte omia markkinointikanavia? Listaa toimenpiteet.
Mitkä kumppanit voivat auttaa meitä? Kumppaneita löytyy kyllä.
Ravintolan pitää pystyä omistamaan omat kuluttajat ja aktivoimaan heitä tulemaan syömään useammin.

Ravintola-ala teollisuutena on hyvä vastustamaan muutosta. Digitaalinen ostaminen eri muodoissa, eri asiakassegmenttien tarpeiden täyttäjänä ja dynaaminen hinnoittelu osana sitä on alan tulevaisuutta riippumatta siitä mitä toimijat haluavat. Markkinoilla on jo toimijoita jotka ovat hyvinkin pitkällä tällä alalla. Pizzaonline on yksi hyvä esimerkki siitä ja myös vaaroista jotka liittyvät ulkoistettuun digitaaliseen myyntiin ja markkinointiin. Kannattaa jututtaa muutamia yrittäjiä ja kysellä heidän mielipidettä ulkoistetusta myynnistä ja markkinoinnista.

Henry/Book&Order